Vesienhallinnasta hyötyjä maankäytölle ja ympäristölle

Tällä sivulla voit tutustua erilaisiin vesienhallinnan ratkaisuihin ja niiden hyötyihin. Lisäksi saat vinkkejä siihen, miten päästä alkuun niiden toteuttamisessa. Vesienhallinta hyödyttää sekä maanomistajia että ympäristöä. Vesienhallintaratkaisut tasoittavat veden virtausta ja vähentävät esimerkiksi tulvia ja siten myös ravinnekuormitusta.

Tulvat ja uomaeroosio ovat ikäviä vesienhallinnan haasteita niin maa- ja metsätalousalueilla kuin taajamissakin. Ne lisäävät vesistöihin kulkeutuvien ravinteiden ja kiintoaineen määrää, mikä näkyy vesistöjen ja rannikkovesien rehevöitymisenä, samentumisena ja umpeenkasvuna. Kasvinviljely kärsii, kun arvokkaat ravinteet huuhtoutuvat pellolta pois ja ojiin päätynyt kiintoaine lisää ojien kunnostustarvetta.  

Rehevöityminen aiheuttaa monia ongelmia vesiympäristölle. Lisäksi muun muassa virkistyskäyttö, esimerkiksi maaseutumatkailu, vaikeutuu tai kastelu- ja eläinten juomaveden käyttö voi estyä. Vesienhallinnan edistäminen on meidän kaikkien sekä ympäristön etu. 

Myös metsätalousalueiden merkitys vesienhallinnassa on suuri. Vaikka metsäalueet eivät varsinaisesti kärsisi vesienhallinnan haasteista, metsissä voidaan pidättää vettä erilaisilla rakenteilla, mikä helpottaa tulvista ja uomaeroosiosta kärsiviä alueita alajuoksulla. Vesien pidättämisessä on kuitenkin huolehdittava, että ei aiheuteta ongelmia puiden kasvulle.  

Kaikki tällä sivulla esitellyt toimenpiteet säätösalaojitusta lukuun ottamatta sopivat sekä maa- että metsätalousalueilla käytettäviksi. 

MTK, SLC ja WWF haluavat yhdessä kannustaa maanomistajia edistämään vesienhallintaa ja sitä kautta osallistumaan Suomen hienojen vesistöjen suojeluun. Hyvinvoivat vesistöt ovat kaikkien etu! 

Katso videolta, miten vesienhallinta toimii:

 

Kosteikko on kostea alue, joka on ainakin suuren osan vuodesta veden peitossa. Kosteikot ovat vesiensuojelun kannata erittäin hyödyllisiä, sillä ne pidättävät kiintoainetta ja ravinteita sekä tasaavat veden virtaamia vähentäen alapuolisten alueiden tulvia.  Kosteikon ansiosta vettä myös riittää kuivina aikoina alapuolisissa uomissa pidempään. Kosteikon yhteyteen on mahdollista kaivaa myös alue, jonne voidaan varastoida vettä kastelua varten 

Monet pitävät kosteikkoa kauniina lisänä maisemassa ja hyödyntävät aluetta virkistyskäyttöön. Lisäksi ne ovat tärkeitä elinympäristöjä esimerkiksi monille linnuille.  

Kosteikolle parhaita paikkoja ovat erilaiset notkot, painanteet ja tulva-alueet, mutta sen voi perustaa lähes millaiselle alueelle tahansa, kunhan sinne on mahdollista ohjata vettä lähellä olevasta uomasta.

Kosteikkoja on erilaisia ja ne suunnitellaan aina tapauskohtaisesti. Kuvat: V. Kaasonen, WWF


 

 

Kaksitasouoman avulla voidaan suoraan vähentää paikallista tulvariskiä. Kaksitasouoma perustetaan kaivamalla olemassa olevan uoman varrelle joko molemmille tai vain toiselle puolelle tulvatasanteet, jolloin vedellä on aiempaa enemmän tilaa. Tulvatilanteessa vesi nousee tulvatasanteille eikä ympäröiville alueille, kuten pelloille. Tulvatasanteet parantavat myös vedenlaatua, kun niille pidättyy veteen päätyneitä ravinteita ja kiintoaineita. Lisäksi ne monipuolistavat uomaa elinympäristönä. Kaksitasouoma soveltuu erityisen hyvin herkästi tulvivalle alueelle.

2-tasouomaan voidaan kaivaa molemminpuolinen tai toispuolinen tulvatasanne. Kuvat V. Kaasonen, WWF

 

 

Pohjakynnykset ovat kivistä tehtyjä rakenteita, jotka muistuttavat luonnon virtapaikkoja. Ne ovat toimenpiteenä pieniä, joten niiden toteuttaminen on edullista. Pohjakynnykset hidastavat ja tasaavat virtaamia, mikä ehkäisee sortumia ja uomaeroosiota, jolloin uomien kunnostustarve vähenee. Myös tulviminen alapuolisilla alueilla vähenee.  

Koska pohjakynnykset nostavat veden pintaa, ne pitää rakentaa uomiin, joissa ei ole tulvaongelmia, vaan vesi virtaa hyvin tai jopa liian kovaa. Kynnyksiä voi rakentaa myös useita peräkkäin, jolloin ne tasoittavat virtaamia tehokkaammin. Rakentamisessa on huomioitava, että niistä ei aiheudu haittaa yläpuolisten peltojen kuivatukselle tai muille alueille ja rakenteille.

Juuri rakennettu pohjakynnys. Kuva V. Kaasonen, WWF


 
Pohjakynnys tasaa virtausta. Kuva V. Kaasonen, WWF

 
 

Luontoystävällisellä uomanhoidolla voidaan vähentää vesistökuormitusta. Vain vähän vaivaa vaativa, mutta kuormitusta vähentävä, toimenpide on uoman syvyyskaivun välttäminen. Kasvillisuutta voidaan poistaa uomasta esimerkiksi niittokauhalla sen sijaan, että uoman pohjaa kaivetaan, mikä aiheuttaa kiintoainekuormitusta. Herkästi sortuvilla maalajeilla ojaluiskat olisi hyvä pitää ojaa kunnostettaessa mahdollisimman koskemattomina.  

Hieman enemmän työtä vaativa toimenpide on uoman mutkittelun palauttaminen. Mutkittelevassa uomassa vesi virtaa hitaammin, jolloin vesienhallinta paranee. Lisäksi mutkittelu lisää uoman monimuotoisuutta, kun virtausolosuhteiden vaihtelu tekee uomaan erilaisille kasveille ja eläimille sopivia pieniä elinympäristöjä.

Mutkitteleva uoma. Kuva V. Kaasonen, WWF

 
Mutkitteleva uoma erottuu hyvin talvimaisemassa. Kuva V. Kaasonen, WWF

 
 

Säätösalaojitus mahdollistaa veden osittaisen hallinnan jo pellolla. Kokoojaojiin asennetaan säätökaivoja, joiden avulla salaojista virtaavan veden määrää voidaan säädellä. Säätösalaojituksen avulla erityisesti turvemailla voidaan ehkäistä ravinteiden huuhtoutumista. Korotettu vedenpinta pitää turvemaan kosteampana, jolloin turpeen hajoaminen hidastuu. Samalla myös ravinteita vapautuu vähemmän.  

Niin turve- kuin kivennäismailla säätösalaojituksella voidaan nostaa vedenpinta sellaiselle tasolle, että kosteutta on tarjolla kasvien käyttöön pidempään. Ojastoa voidaan hyödyntää myös altakasteluun, jos lähistöllä on tarjolla vettä ojastoon syötettäväksi. Samalla myös ravinteita kiertää takaisin pellolle. Patoaminen on vesienhallinnan kannalta hyvä asia, koska ravinteita sisältävää vettä pidätetään salaojastossa sen sijaan, että se purkautuisi heti pois. Säätösalaojitus on myös yksi keino hallita happamien sulfaattimaiden aiheuttamia ympäristöongelmia.  

Säätösalaojitus sopii parhaiten pelloille, joiden kaltevuus on enintään kaksi prosenttia. Säätösalaojitukseen ja salaojakasteluun sopivien kivennäismaiden tulee olla vettä hyvin läpäiseviä, kuten hienoa hietaa ja sitä karkeampia.

Säätökaivo talviasennossa. Kuva: R. Rosendahl


 
Esimerkki kaivon säätörakenteesta. Kuva: R. Rosendahl
 
Altakastelua varten säätökaivoon voidaan pumpata vettä. Kuva: S. Virtanen

 

Viljelijä voi saada apua vesienhallinnan suunnitteluun Neuvo-palvelusta. Metsänomistajaa suunnittelussa voivat auttaa esimerkiksi Metsäkeskuksen tai paikallisen metsänhoitoyhdistyksen asiantuntijat. Suomessa on paljon erilaisia vesiensuojelutoimijoita, joilla on tarjolla asiantuntija-apua vesienhallintaan. Esimerkiksi omasta kunnasta tai ELY-keskuksesta kannattaa kysyä alueen toimijoista tai hankkeista, joilta voi saada apua vesienhallintatoimiin. 

ELY-keskukseen kannattaa olla yhteydessä jo hyvissä ajoin. ELYn asiantuntijat osaavat kertoa, millaisilla ehdoilla suunnitteilla oleva kohde voidaan toteuttaa ilman pitkiä ja kalliita lupaprosesseja. 

Vesienhallinnan vaikuttavuutta voidaan lisätä toteuttamalla laajoja kokonaisuuksia. Toimenpiteiden toteuttamiseen kannattaa tiedustella myös naapureiden kiinnostusta. Siten suunnittelua voidaan tehdä kiinteistörajoja ylittäen ja parhaassa tapauksessa sekä maa- että metsätalousalueille. 

Muutamia rahoituslinkkejä, jotka voivat olla hyödyllisiä vesienhallintakohteiden toteuttamiseen: 

Lisätietoa valuma-aluesuunnittelusta 

Lisätietoa tarjoavat: 

Viivi Kaasonen, WWF, viivi.kaasonen@wwf.fi, +358 050 471 9785. Viiviltä saa erityisesti apua Länsi-Uudellemaalle sijoittuvien vesienhallintakohteiden suunnitteluun ja toteuttamiseen. 

Aino Launto-Tiuttu, MTK-Varsinais-Suomi, aino.launto-tiuttu@mtk.fi. Ainolta tietoa erityisesti Varsinais-Suomessa käynnissä olevista vesiensuojeluhankkeista. 

Airi Kulmala, MTK, airi.kulmala@mtk.fi, +358 400 755 454 

Maria Munck-Pihlgren, SLC Nyland, maria.munck-pihlgren@slc.fi, +358 40 503 7188 

MTK, SLC ja WWF haluavat yhdessä kannustaa maanomistajia edistämään vesienhallintaa ja sitä kautta osallistumaan Suomen hienojen vesistöjen suojeluun. Hyvinvoivat vesistöt ovat kaikkien etu! 

Infokampanjan rahoitukseen on osallistunut VALUTA 3 -hanke, joka on saanut rahoitusta Uudenmaan ELY-keskukselta ja Maatilat mukaan Saaristomeri-ohjelmaan, joka on saanut rahoitusta Varsinais-Suomen ELY-keskukselta.