Vesienhallinta
Vesienhallinnasta hyötyjä maankäytölle ja ympäristölle
Tällä sivulla voit tutustua erilaisiin vesienhallinnan ratkaisuihin ja niiden hyötyihin. Lisäksi saat vinkkejä siihen, miten päästä alkuun niiden toteuttamisessa. Vesienhallinta hyödyttää sekä maanomistajia että ympäristöä. Vesienhallintaratkaisut tasoittavat veden virtausta ja vähentävät esimerkiksi tulvia ja siten myös ravinnekuormitusta.
Tulvat ja uomaeroosio ovat ikäviä vesienhallinnan haasteita niin maa- ja metsätalousalueilla kuin taajamissakin. Ne lisäävät vesistöihin kulkeutuvien ravinteiden ja kiintoaineen määrää, mikä näkyy vesistöjen ja rannikkovesien rehevöitymisenä, samentumisena ja umpeenkasvuna. Kasvinviljely kärsii, kun arvokkaat ravinteet huuhtoutuvat pellolta pois ja ojiin päätynyt kiintoaine lisää ojien kunnostustarvetta.
Rehevöityminen aiheuttaa monia ongelmia vesiympäristölle. Lisäksi muun muassa virkistyskäyttö, esimerkiksi maaseutumatkailu, vaikeutuu tai kastelu- ja eläinten juomaveden käyttö voi estyä. Vesienhallinnan edistäminen on meidän kaikkien sekä ympäristön etu.
Myös metsätalousalueiden merkitys vesienhallinnassa on suuri. Vaikka metsäalueet eivät varsinaisesti kärsisi vesienhallinnan haasteista, metsissä voidaan pidättää vettä erilaisilla rakenteilla, mikä helpottaa tulvista ja uomaeroosiosta kärsiviä alueita alajuoksulla. Vesien pidättämisessä on kuitenkin huolehdittava, että ei aiheuteta ongelmia puiden kasvulle.
Kaikki tällä sivulla esitellyt toimenpiteet säätösalaojitusta lukuun ottamatta sopivat sekä maa- että metsätalousalueilla käytettäviksi.
MTK, SLC ja WWF haluavat yhdessä kannustaa maanomistajia edistämään vesienhallintaa ja sitä kautta osallistumaan Suomen hienojen vesistöjen suojeluun. Hyvinvoivat vesistöt ovat kaikkien etu!
Katso videolta, miten vesienhallinta toimii:
Toimenpiteitä vesienhallintaan
Vesienhallinta - Näin pääset alkuun
Viljelijä voi saada apua vesienhallinnan suunnitteluun Neuvo-palvelusta. Metsänomistajaa suunnittelussa voivat auttaa esimerkiksi Metsäkeskuksen tai paikallisen metsänhoitoyhdistyksen asiantuntijat. Suomessa on paljon erilaisia vesiensuojelutoimijoita, joilla on tarjolla asiantuntija-apua vesienhallintaan. Esimerkiksi omasta kunnasta tai ELY-keskuksesta kannattaa kysyä alueen toimijoista tai hankkeista, joilta voi saada apua vesienhallintatoimiin.
ELY-keskukseen kannattaa olla yhteydessä jo hyvissä ajoin. ELYn asiantuntijat osaavat kertoa, millaisilla ehdoilla suunnitteilla oleva kohde voidaan toteuttaa ilman pitkiä ja kalliita lupaprosesseja.
Vesienhallinnan vaikuttavuutta voidaan lisätä toteuttamalla laajoja kokonaisuuksia. Toimenpiteiden toteuttamiseen kannattaa tiedustella myös naapureiden kiinnostusta. Siten suunnittelua voidaan tehdä kiinteistörajoja ylittäen ja parhaassa tapauksessa sekä maa- että metsätalousalueille.
Muutamia rahoituslinkkejä, jotka voivat olla hyödyllisiä vesienhallintakohteiden toteuttamiseen:
- rahatpintaan.fi
- ei-tuotannolliset investoinnit
- Metkan luonnonhoitohankkeet
- yhteinen ojitusinvestointi
- ympäristökorvaus
- kosteikkojen hoitosopimus
Lisätietoa valuma-aluesuunnittelusta
- Maanomistajille suunnatusta valuma-aluetasoisen vesienhallinnan toimintamallista neuvoja projektin aloittamiseen ja läpiviemiseen
- Minne vesi kulkee? – Valuma-aluesuunnittelun abc
- Valuma-aluesuunnittelu (vesi.fi)
Lisätietoa tarjoavat:
Viivi Kaasonen, WWF, viivi.kaasonen@wwf.fi, +358 050 471 9785. Viiviltä saa erityisesti apua Länsi-Uudellemaalle sijoittuvien vesienhallintakohteiden suunnitteluun ja toteuttamiseen.
Aino Launto-Tiuttu, MTK-Varsinais-Suomi, aino.launto-tiuttu@mtk.fi. Ainolta tietoa erityisesti Varsinais-Suomessa käynnissä olevista vesiensuojeluhankkeista.
Airi Kulmala, MTK, airi.kulmala@mtk.fi, +358 400 755 454
Maria Munck-Pihlgren, SLC Nyland, maria.munck-pihlgren@slc.fi, +358 40 503 7188
MTK, SLC ja WWF haluavat yhdessä kannustaa maanomistajia edistämään vesienhallintaa ja sitä kautta osallistumaan Suomen hienojen vesistöjen suojeluun. Hyvinvoivat vesistöt ovat kaikkien etu!
Infokampanjan rahoitukseen on osallistunut VALUTA 3 -hanke, joka on saanut rahoitusta Uudenmaan ELY-keskukselta ja Maatilat mukaan Saaristomeri-ohjelmaan, joka on saanut rahoitusta Varsinais-Suomen ELY-keskukselta.