Takaisin Järjestö uudistuu vuonna 2021 - mitä se tarkoittaa ja mikä muuttuu?

Ajankohtaista

Järjestö uudistuu vuonna 2021 - mitä se tarkoittaa ja mikä muuttuu?

23.02.2021

MTK-Hämeen laatima info järjestön ja jäsenmaksujen uudistumisesta

Jäsenmaksujen määräytymisperusteet. HUOM! MTK-yhdistyksen ja mhy:n jäsenmaksut yhdistyskohtaisia
Jäsenmaksujen määräytymisperusteet. HUOM! MTK-yhdistyksen ja mhy:n jäsenmaksut yhdistyskohtaisia

MTK:n jäsenedut paranevat ja jäsenmaksujen rakenne muuttuu

Vuoden 2021 alusta MTK:n jäsenmaksujen maksuperusteet uudistuvat. Tähän saakka maatilajäsenen maksun laskennassa on huomioitu jokainen pelto- ja metsähehtaari. Malli on koettu osin epäreiluksi, koska jäsenmaksu on voinut vaihdella yhdistysten välillä voimakkaasti. Nyt maksuperusteet yhdenmukaistuvat. Samalla jäsenedut paranevat.

Jäsenmaksu-uudistuksella on kaksi syytä. Ensimmäinen on jäsenten välinen tasavertaisuus, jolloin samanlainen tila maksaa saman edunvalvontamaksun koko maassa. Toinen syy on MTK:n paikallisen toiminnan turvaaminen.

Maatilan jäsenmaksu määräytyy sen kokoluokan mukaan pellon ja eläinten määrän perusteella. Kaikki maatilan perheenjäsenet kuuluvat jatkossakin jäsenetujen piiriin yhdellä ja samalla maksulla. Mikäli tila on pääosin muuta yritystoimintaa harjoittava, niin jäsenmaksu määräytyy henkilötyövuosien perusteella. Yksityishenkilöt maksavat henkilöjäsenmaksun ja opiskelijat opiskelijajäsenmaksun.

 

Vain yksi jäsenmaksulasku vuonna 2021

Saat MTK:sta vain yhden jäsenmaksulaskun, vaikka olisit aiemmin maksanut laskun kahdessa erässä. Erien lukumäärää on mahdollista muuttaa myöhemmin, mutta vuoden 2021 laskussa on vain yksi maksuerä. Lasku saapuu helmi-maaliskuun vaihteen tienoilla.

Jos maatila on myös metsänhoitoyhdistyksen (MHY) jäsen, niin sen jäsenmaksu on yhdistetty yhteen ja samaan MTK:n jäsenmaksulaskuun. Tämän vuoksi jäsenmaksua ei voi suoraan verrata vanhaan jäsenmaksuun. Aikaisemmin MTK:n ja MHY:n jäsenmaksut on laskutettu erikseen.

Jäsenmaksun kokonaisuus koostuu kolmesta osasta:
1. Edunvalvontamaksu, jolla mahdollistetaan MTK:n edunvalvontatyö maakunnissa, valtakunnan tasolla ja EU:ssa.
2. Oman, paikallisen MTK-yhdistyksen osuus, joka tulee yhdistyksen omaan käyttöön. Tällä mahdollistetaan kuntatason edunvalvonta, jäsenillat ja muu paikallinen hyöty ja huvi.
3. Metsänhoitoyhdistyksen jäseniä koskeva MHY:n jäsenmaksu.

Jäsenmaksujen tarkempi kuvaus (tiedosto MTK-Hämeen sivuilla)

 

Jäsenyyden hyödyt paranevat

MTK:n jäsenenä saat paljon enemmän etuja kuin jäsenmaksuilla olisi oikeasti mahdollista rahoittaa. MTK:n taloudenhoidon ja Viestilehdet Oy:n julkaisutoiminnan ansiosta MTK:n edunvalvontatyöstä vain osa rahoitetaan jäsenmaksuilla.

Siksi saat hyvän katteen maksamallesi jäsenmaksulle. Jäsenmaksumme ovat hyvin kilpailukykyisiä muiden etu- ja yrittäjäjärjestöjen maksuihin verrattuna.

MTK on ainoa maaseudun yrittäjän etuja kokonaisvaltaisesti ajava järjestö. Tämä on MTK:n olemassaolon tarkoitus ja edellytys. Haluamme, että maaseudulla on hyvä asua ja yrittää.

Perustehtävänsä hoitamisen ohella MTK tarjoaa kattavan valikoiman jäsenpalveluita. Eniten käytettyjen jäsenpalveluiden joukossa ovat muun muassa lakiasioihin sekä maanomistajan oikeuksiin ja maankäytön kysymyksiin liittyvä neuvonta. Uutena jäsenetuna vuoden aikana käyttöönne saamme myös uuden jäsenpalvelualusta Oivan.

Jäsenpalveluita täydentävät jäsenedut, jotka mahdollistavat hyvinkin isoja hankintakustannusten säästöjä. Aivan uutena kokonaisuutena on vastikään käynnistetty MTK Hankinnat Oy. Se on neuvotellut hyvin merkittäviä alennuksia monista tuoteryhmistä rakennustarvikkeista autoihin. Yhteisostoissa on mukana myös Ruotsin tuottajajärjestö LRF, jolloin olemme ostajana jo todella iso toimija. Rohkenemme väittää, että MTK:n jäsenmaksu on hyvin nopeasti kuitattu pelkästään jäsenetujen tuomalla säästöllä.

MTK:n jäsenenä et jää yksin. Kanssasi on vahva järjestö ja sen jäsenten verkosto.

Katso tästä MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljasen n. 10 minuutin mittainen video järjestöuudistuksesta. Videolla kerrotaan selkeästi mihin jäsenmaksut järjestössä käytetään, mikä jäsenmaksuissa tänä vuonna muuttuu ja miksi näin tapahtuu. Videossa kerrotaan myös miten juuri Sinä hyödyt jäsenyydestä edunvalvontajärjestössämme.

Lue lisää, mitä kaikkea saat MTK:n jäsenenä:
https://www.mtk.fi/jasenyys
https://www.mtk.fi/jasenpalvelut
https://www.mtkhankinnat.fi
https://www.mtk.fi/oiva