Takaisin MTK-liitot eivät hyväksy eläinpalkkioiden maksatuksien siirtämistä ensi vuodelle

Ajankohtaista

MTK-liitot eivät hyväksy eläinpalkkioiden maksatuksien siirtämistä ensi vuodelle

01.07.2022

Kannanotto 1.7.2022

MTK Häme, MTK-Kaakkois-Suomi, MTK-Pirkanmaa, MTK-Satakunta, MTK-Uusimaa ja MTK-Varsinais-Suomi ovat tyrmistyneitä Ruokaviraston päätöksestä siirtää vuoden 2022 eläinpalkkioiden ensimmäisen osan maksatus loppuvuodesta 2022 ensi vuoden kevättalvelle.

Ruokaviraston tuoreen tiedotteen mukaan virasto maksaa tänä vuonna haettujen EU:n eläinpalkkioiden ensimmäiset osat eläintiloille alkuvuodesta 2023. Lypsylehmä-, emolehmä-, emolehmähieho-, saaristohieho- sekä sonni- ja härkäpalkkiot maksetaan alkuvuodesta 1.4. ja 15.9. väliseltä ajalta. Palkkioiden loppuosat tulevat maksuun kesäkuussa 2023.

Päätös on täysin kohtuuton kotieläintuottajalle ja voi toteutuessaan kääntää koko tilikauden tuloksen pakkaselle. Tuottaja ei ole mitenkään osallinen hallinnossa tapahtuneisiin järjestelmämuutoksiin. Silti tuottaja on jälleen joutumassa maksumiehen rooliin. Se, että valtion viranomaistaholla on vaikeuksia järjestelmän muutosten läpiviennissä, on täysin riippumaton tuottajasta. Nyt kuitenkin viranomaistaho vain ilmoitusluontoisesti toteaa, että maksatuksia tuottajille siirretään. Päätös kuormittaa jo entisestään tuotantokustannusten voimakkaasta noususta ja kannattavuuden heikkenemisestä kärsiviä tiloja. Tilojen talouskriisi jyrkkeni Venäjän hyökkäyssodan alettua. Nyt ilmoitetun päätöksen vaikutus olisi toteutuessaan varovasti arvioiden 40 miljoonan tulonsiirto alueemme tuottajien tappioksi, todetaan MTK-liitoista. Päätös aiheuttaisi laskujen maksujen lykkääntymisiä, korkoja, rästejä, lisälainoja ja niistä kertautuvia seuraamuksia ja lisäksi suuria negatiivisia verotuksellisia seuraamuksia.

- Näin ei yksinkertaisesti voi tapahtua, toteaa maitotilayrittäjä, MTK:n valtuuskunnan jäsen Petri Hovi Lappeenrannasta. - Tiloilla emme pysty nykytilanteessa joustamaan yhtään, kun talous on jo jouduttu venyttämään äärimmilleen. Tämäkö on viranomaistahon näkemys ruokaturvasta ja huoltovarmuudesta, kysyy Hovi.

Ruokaviraston päätöstä ei voi hyväksyä. Edellytämme, että sopimuksista pidetään kiinni. Hallinnon järjestelmäongelmien maksajaksi on kerta kaikkiaan löydyttävä joku toinen taho kuin tuottajat, toteavat MTK-liitot.