Takaisin Tiedote kevätkokouksesta

Ajankohtaista

Tiedote kevätkokouksesta

28.03.2024

MTK Kaakkois-Suomi kokoontui kevätkokoukseensa 27.5.2024 Oronmyllyn kurssikeskukseen Parikkalaan.Paikalla oli lähes 50 osallistujaa.

Kaakkois-Suomen alueella järjestettiin yli 40 tilavierailua päiväkoti- ja peruskouluikäisille lapsille ja nuorille. Näillä vierailuilla oli 1400 lasta opettajineen pääsi tutustumaan maatilojen eläimiin, koneisiin, kasveihin ja erilaisiin maatiloilla tehtäviin töihin.

Talouden osalta MTK Kaakkois-Suomi teki positiivisen tilinpäätöksen. Kevätkokous vahvisti tilinpäätöksen, ja myönsi vastuuvapauden tileistä ja toiminnasta vuodelta 2023.

Kokouksessa kuultiin kaksi kokousesitelmää. Kansanedustaja Vesa Kallio avasi kokoukselle elävästi eduskuntatyön lainalaisuuksia oppositioedustajan näkökulmasta. Kallio veisteli hallitusohjelman olevan maatalouden näkökulmasta kohtuullisen hyvä, välillä puhutaan asiaakin. Viennin ja kansainvälisen kasvun ministeriohjelman osalta Kallio kysyy eduskunnan kirjallisessa kysymyksessä, onko hallitusohjelmassa mainittu elintarvikevienti mukana Business Finlandin hallinnoidessa. Elintarvikemarkkinalain uudistamiseksi käynnissä lainsäädäntöhanke. Kilpailulaissa tullaan tarkastelemaan markkinoiden toimivuutta.

Kokouksen osallistujat esittivät kansanedustajalle kysymyksiä ja kommentteja, jotka koskivat mm. maaperädirektiiviä, valkoposkihanhia ja susia, rajaseudun heikkoja yhteyksiä sekä maatalouden rahoitusleikkauspaineita.

MTK:n toinen varapuheenjohtaja Tero Lahti toi kokoukselle terveisiä Ruokamarssilta. Tukiriippuvuutta emme halua lisää. Aina kun järjestelmää muutetaan joku jää vähemmälle, vaikka valtion budjettisumma on sama. Pienikin muutos kohtelee eri tiloja eri tavoin, asetuksista riippuen.

Viljamarkkina on rikki. Tarjottavat hinnat eivät motivoi. Viljan panttaaminen osaltaan johtaa tuontiin. Vilja tulisi sada liikkumaan tasaisesti, ja hinnat sellaisiksi, että kannattaa sopia. Kannattamattomana tyhjentyneiden naudantuotantotilojen korvaaminen velkavankeuttamalla nuoria ei ole reilu tie. Sääntöjä ja tulkintoja kiristämällä olemassa olevia tiloja ei saa tyhjentää.

Lisätietoa kokouksesta
Toiminnanjohtaja Antti Arminen
Puheenjohtaja Matti Seitsonen