Takaisin Säät suosivat Orastaa 2019! -kevätretkeä Etelä-Savoon

Artikkeli – Maaseutunuoret

Säät suosivat Orastaa 2019! -kevätretkeä Etelä-Savoon

29.04.2019

 

Kaakkois-Suomen maaseutunuorten tämänvuotinen kevätretki suuntautui lämpimään ja aurinkoiseen Etelä-Savoon. Mukana oli yhteensä 35 mtk:laista, osallistujien ikäjakauma oli mukavasti vauvasta vaariin.

 

Ensimmäisenä vierailukohteena oli Mikkelin Otavan vanhan koulutilan alueella toimiva Kappelin juustola, joka tiettävästi ainoana Suomessa valmistaa homejuustoja käsityönä pastöroimattomasta maidosta. Juustolan yrittäjä Petri Sikstus kertoi, että raaka-aine juustoihin tulee kahdelta läheiseltä maitotilalta, joilta yrittäjä hakee maidon itse. Ajomatka toiseen navettaan on 20 minuuttia, ja toinen navetta lähes näkyy juustolan ovelta. Näin raaka-aine on aina varsin tuoretta.

 

 

Innostuksen juustojen valmistukseen Sikstus kertoo alun perin saaneensa, kun he vaimonsa kanssa hankkivat itselleen lemmikiksi lehmän. Nykyään omia lehmiä on viisi, ja ne kaikki asuvat toisella tilalla, josta he hakevat maidon juustoihin. Myös juustot on nimetty lehmien mukaan: Ilmeikäs Illusia ja Lempeä Loreley.

 

 

Juustot myydään pääosin pääkaupunkiseudun ruokakauppoihin ja Helsingin ravintoloihin. Retkeläiset pääsivät myös tutustumaan juustolan tiloihin ja lopuksi juustoja sai ostaa kotiin viemisiksi.

 

Juustolan jälkeen käytiin ruokailemassa Otavan paikallisessa ravintola Huvikummussa. Sen jälkeen palattiin vanhan koulutilan alueelle juustolan naapuriin. Otavan koulutila lopetti toimintansa vuonna 2014, ja sen maataloustuotannon vuokrasivat tuolloin Metsämäen tilan Anu ja Heikki Hämäläinen. Tilalla on kahdessa navetassa n. 100 lehmää ja molemmilla tiloilla käytössä ovat lypsyrobotit.

 

 

Heikki Hämäläinen kertoi, että kotitila sijaitsee viiden kilometrin päässä. Kahden tilan pyörittäminen sujuu jo rutiinilla, joskin tilojen väliä tulee ajeltua varsin paljon. Tuttu lomittaja on tilalla hyvin tärkeä henkilö, joka hoitaa tarvittaessa molemmat yksiköt. Työnjako perheessä menee niin, että isäntä hoitaa pelto- ja korjaustyöt ja emäntä Anu eläimet ja lypsyn. Lopuksi päästiin tutustumaan navettaan ja sen asukkeihin.